‘Importeer niet de chaos en wetteloosheid uit Afrika’, Touareg Abakoula Argalaless (50) uit Maastricht vluchtte in 1991 uit Libië

by WierdDuk

Twee van zijn neven werden er onlangs ontvoerd, voor 3.900 euro losgeld per persoon. Abakoula kreeg een gsm-nummer van de gijzelnemers. ,,Als ik belde, hoorde ik hoe ze hen martelden.”

Afbeeldingsresultaat voor Touareg Abakoula ArgalalessArgalaless’ verhaal is een schokkend relaas over de chaos in Afrikaanse landen, over de wassende migratiestroom naar het noorden, over de lucratieve mensenhandel – die zich als een olievlek over Egypte, Soedan en Libië heeft uitgebreid – en over het falende Europese immigratiebeleid.

Hij is, net als zijn neven, een Touareg uit Niger. De vermoorde Libische leider Muammar Gadaffi spoorde ooit de opstandige Touaregs uit omringende landen aan om naar Libië te komen. Gadaffi cultiveerde de mythe van de nomadische Touaregs als ‘geduchte strijders’ en ‘heersers van de woestijn’. ,,Duizenden Touaregs gaven aan die oproep gehoor”, vertelt Abakoula. Ook hijzelf en een deel van zijn verwanten trokken naar het buurland.

Toen de Libiërs hem als militair wilden inzetten, besloot bij te vluchten naar Europa. ,,Dezelfde officier die ons had gerekruteerd, bleek ook actief als mensensmokkelaar.” Uiteindelijk belandde Abakoula in 1991 op het Centraal Station in Amsterdam…

readmore>>
ad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.