Exodus van IS-strijders in volle gang. Ze betalen smokkelaars grof geld om zwaarbewaakte grens met Turkije over te steken

Naarmate IS steeds meer terrein verliest, proberen honderden strijders met hun familie het oorlogsgebied te ontvluchten en letterlijk over te lopen naar de andere kant. Naar Turkije. En vandaar vervolgen ze hun weg naar het vaderland.

Volgens de Britse krant ‘The Guardian’ betalen extremisten grof geld aan smokkelaars om hen over de grens te loodsen.

De afgelopen weken zijn al tientallen jihadi’s erin geslaagd om de grenswachten te verschalken en vervolgens Turkije ongemerkt binnen te komen. Vier Saoedische strijders kwamen begin september toe in een dorpje in Zuid-Turkije. Ze betaalden elk 2.000 dollar (omgerekend 1.700 euro) aan smokkelaars.

De exodus van strijders en hun familie uit Syrië en Irak is in volle gang waardoor veiligheidsdiensten op scherp staan om de dreiging in kaart te brengen. Diverse autoriteiten vrezen dat de reïntegratie van deze families heel moeilijk zal worden, zo niet onmogelijk.

Een man van Saoedische afkomst vertelde aan de Guardian dat 300 voormalige IS-aanhangers een gemeenschap hebben gesticht ten noorden van de Syrische stad Idlib, die nu onder de controle staat van de extremistische groepering Jahbat al-Nusra…

leesverder>>
hln

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.