‘Ontneem vluchtelingen hoop op beter leven’

De vluchtelingencrisis moet opgelost worden. De Europese Commissie presenteerde om die reden dinsdag een actieplan. Door verschillende maatregelen moet onder andere Italië ontlast worden en moeten de oorzaken van migratie worden bestreden.

‘Ontneem vluchtelingen hoop op beter leven’Is dat het de juiste manier om de oorzaken te bestrijden? Er klinken verschillende geluiden. Hoogleraar sociologie Hein de Haas schrijft op zijn website regelmatig over het onderwerp. Gesloten grenzen zorgen volgens hem niet voor minder migratie. Buiten dat migranten een andere manier vinden om binnen te komen, gaan ze ook minder snel weg. Wanneer de grenzen open zijn, migreren ze vaker terug, schrijft hij.

Immigratiedeskundige Jan van de Beek denkt een stap verder dan De Haas. „De situatie is nu dat we mensen door het vluchtelingenverdrag impliciet de belofte geven dat iedereen die uit een onveilig land komt, in de praktijk zelden wordt uitgezet. Die belofte zorgt voor de situatie die we nu hebben”, zegt hij tegen Metro. „Zolang die belofte er ligt en mensen denken dat ze zich blijvend kunnen vestigen, zullen ze hierheen komen.

Hoop ontnemen

Moeten de grenzen dicht? „We moeten mensen de hoop ontnemen dat ze zich blijvend kunnen vestigen na illegale immigratie. Dan komen ze ook niet meer hierheen. Dat werkte ook in Hongarije.” Daar werd een muur gebouwd…

readmore>>
metronieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.