Jihadgangers zijn relatief vaak bekeerlingen; 45 procent is van Marokkaanse komaf

Onder de Nederlandse jihadgangers die sinds 2012 afreisden naar Syrië en Irak zijn relatief veel bekeerlingen: 17 procent. Dat percentage is zeven keer zo hoog als het aandeel van bekeerlingen in de gehele Nederlandse moslimgemeenschap. Dit blijkt uit een databank van Nederlandse jihadgangers.

De databank, ingezien door de Volkskrant, is opgezet door Reinier Bergema, onderzoeker bij The Hague Centre for Strategic Studies. Ze bevat profielen van 207 van de 280 Nederlanders die, volgens de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), tot juni 2017 naar dat conflictgebied vertrokken.

Het grootste deel (45 procent) van de Syriëgangers heeft een Marokkaanse achtergrond. Het Turks-Nederlandse aandeel is met 10 procent veel kleiner.

Ze gingen in drie golven, zijn man en grotendeels van Marokkaanse afkomst: dit zijn de jihadgangers (+)
Bijna eenvijfde is bekeerling en bijna de helft heeft een Marokkaanse achtergrond: een Haagse onderzoeker brengt de Nederlandse jihadgangers in kaart. Lees hier de belangrijkste conclusies van de databank.

De profielen van de Syriëgangers zijn relevant omdat inlichtingendiensten steeds nadrukkelijker waarschuwen voor het gevaar van ideologisch en militair getrainde jihadisten die – mogelijk met een opdracht van terreurbeweging IS – terugkeren…

leesverder>>
Volkskrant\
Also published on Fenixx.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.