Hongarije gaat asielzoekers opsluiten ‘om Schengen te redden’

De Hongaarse premier Viktor Orbán zet nieuwe stappen om de buitengrenzen van de Europese Unie te beschermen. Het plan om asielzoekers preventief op te sluiten, kan waarschijnlijk rekenen op kritiek uit Brussel.

Met de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten ‘waait er ook in Europa een andere wind’, zegt Zoltán Kovács, woordvoerder van Orbán. Terwijl Hongarije fel werd gekritiseerd voor het bouwen van grenshekken en het afwijzen van een EU-herverdelingsplan, lijkt er intussen meer steun voor de harde lijn van de nationalistische Orbán. Een uitgelezen moment voor Hongarije om nieuwe asielvoorstellen ter goedkeuring aan de EU voor te leggen.

victor-orban-border-control‘Schengenzone wordt misbruikt’
Orbán wil dat alle asielzoekers die naar Hongarije komen ‘met huisarrest’ in overheidskampen worden gezet – ook als ze een goede kans maken op een verblijfsvergunning. Een immigrant mag het kamp niet verlaten totdat er een beslissing is over zijn of haar asielstatus. Dat kan een aantal maanden duren.

Volgens Kovács is de maatregel hard nodig, omdat Hongarije onderdeel is van de Schengenzone. Tussen de 26 Schengenlanden is er vrij verkeer van personen, wat ‘systematisch wordt misbruikt’ door migranten. Terwijl hun asielprocedure nog moet beginnen, reizen veel migranten al verder naar West-Europa. Door asielzoekers op te sluiten, worden andere EU-landen geholpen, stelt de regering-Orbán.

leesverder>>
KossenElsevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.