‘Syrische IS-strijder loopt vrij rond in Nederland’

Een Syrische IS-strijder zou met valse papieren in Nederland verblijven en heeft in september een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam bezocht. Dat meldt de Volkskrant.

Het zou gaan om een 31-jarige man die in De Balie werd herkend door activisten van het burgercollectief ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’, die daar waren omdat een film over hun werk werd getoond. De man zou uit dezelfde regio in Syrië komen en mee hebben gevochten met Islamitische Staat (IS).

Het zou voor zover bekend de eerst keer zijn dat een Syrische IS’er in Nederland opduikt. Bronnen rond veiligheidsdiensten hebben het voorval bevestigd tegenover de Volkskrant. Zij zeggen dat het een “zwaar geval” is. De man reisde onder een valse naam naar Nederland. De inlichtingendienst AIVD houdt de man al maanden in de gaten.

Gevlucht

De Syrische IS-strijder was op 14 september in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Diverse leden van het burgercollectief waren daar in nagesprek over hun film. Een van de leden zag de man en wist direct dat het een IS-strijder betrof. “We hebben toen geprobeerd een foto van hem te maken, maar dat wilde hij niet. Hij is naar buiten gevlucht”, zegt Hossam Eesa van de groep in de krant…

leesverder>>
nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.