‘Overheid schrapt Friese strijder tegen IS uit bevolkingsregister’

De oud-militair uit Leeuwarden die in Syrië meevocht tegen IS, is buiten zijn medeweten uit de Basisregistratie Personen (BRP) geschrapt. Dat meldt de Leeuwarder Courant op basis van een verklaring van de advocaat van Jitse Akse (47).

Jitse Akse werd begin vorig jaar gearresteerd na openlijk te hebben verklaard dat hij in het noorden van Syrië aan de zijde van Koerdische troepen tegen IS vocht en meerdere mensen zou hebben gedood.Advocaat Mireille Veldman weet niet precies wanneer de Leeuwarder door de overheid is uitgeschreven, zegt ze in een toelichting op een uitzending van EenVandaag. ,,Maar hij wist zelf nergens van’’. De verwijdering uit de BRP kwam aan het licht nadat het Openbaar Ministerie in juni vorig jaar had besloten Akse niet te vervolgen voor zijn acties in Syrië.

Wie niet in de BRP staat ingeschreven, heeft geen recht op zaken als een uitkering, huur- of zorgtoeslag. Akse is niet zijn Nederlanderschap kwijtgeraakt. Veldman vindt het ,,heel curieus’’ dat de uitschrijving zonder Akses toestemming heeft plaatsgevonden. Akse is nog altijd ondergedoken en probeert volgens Veldman ,,een menswaardig bestaan op te bouwen.’’

Jitse Akse kwam in januari vorig jaar in het nieuws toen hij naar buiten trad over zijn avonturen in Syrië. Tegen deze krant vertelde hij onder meer dat hij in 2015 in het noorden van Syrië aan de zijde van Koerdische troepen tegen IS vocht…

leesverder>>
ad

Gerelateerd; telegraaf>>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.