Het koraninternaat in Lochem: gevaarlijk of juist leerzaam?

Na elf jaar sluit het islamitische kinderinternaat in Lochem. Hoe ging het eraan toe? De ene ouder roemt het koranonderwijs, de ander stelt dat polarisatie er werd aangewakkerd en dat geweld niet werd geschuwd.

Na schooltijd waren de zesendertig kinderen van het internaat Al Islah nog niet klaar. Een kwartier fietsen van het Staring College in Lochem, waar de leerplichtige kinderen overdag onderwijs volgen. Het dorp uit, de bossen door, waarin het internaat ligt. En dan volgde een avond lang koranteksten stampen.

Elf jaar ging het zo, maar die periode is nu ten einde: per aankomend schooljaar stopt het islamitische opleidingsinstituut met het internaat voor kinderen. Voor de achtentwintig oudere jongens en volwassen mannen die imam willen worden en daartoe de heilige teksten bestuderen blijft het instituut open.

Trouw sprak met een aantal ontevreden ouders, die de schoolprestaties van hun kinderen zagen lijden onder de urenlange koranstudie op het internaat. Ook bestuurder Nico Woonink van het Staring College zag de kinderen worstelen. “We merken dat leerlingen die bij Al Islah verblijven het uiterst zwaar hebben met de combinatie van het volgen van voortgezet onderwijs, de koranlessen en het verblijf bij Al Islah – vaak ver van huis.”

De ouders van de jongens die naar het internaat gaan, komen uit het hele land, voornamelijk in de Randstad, waar het overgrote merendeel van de islamitische gemeenschap in Nederland woont…

leesverder>>
trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.