Waren de Kruistochten offensief? Een veelgehoorde claim ontkracht

by

Algehele veroordeling of lofprijzing van de kruistochten
is goede politiek, maar slecht historisch besef.

dr. D. Franke

De kruistochten waren een reeks militaire expedities met als voornaamste doel te heroveren wat in vier eeuwen verloren was gegaan aan de islamitische jihad. Volgens historici verloor het christendom van de middeleeuwen twee derde van zijn geografische reikwijdte door onderwerping aan islamitische staten vanaf het eerste uur. Toch denkt de gemiddelde westerling dat de kruistochten niets anders waren dan kolonisatie over de rug van nietsvermoedende moslimvolken.

Saladin_and_Guy.wikipedia Kruistochten

Dat terwijl Jeruzalem toch echt ver vóór die tijd door het islamitische Rashidun-kalifaat werd veroverd op christenen. Ook de Levant en grote delen van Noord-Afrika waren christelijk voordat de legers van verschillende islamitische staten aan de poort verschenen. Het huidige Spanje en Portugal werden in de achtste eeuw door het Umayyad-kalifaat veroverd. En Frankrijk moest zich met man en macht verzetten tegen nog verdere expansie van deze islamitische staat. Dit alles gebeurde in een tijd waarin het concept van een kruistocht nog niet eens bestond, mede omdat de christelijke evangeliën niet oproepen tot een heilige oorlog. Kort voordat de eerste kruistocht begon (in 1095), werden bovendien twee belangrijke christelijke steden (Nicea in 1081 en Antoichie in 1085) veroverd door de islamitische Seltsjoek Turken…

leesverder>>
logos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.