De grote bedreiging voor digitale vrijheid

‘Internet beloofde vrijheid te brengen maar blijkt ook eenvoudig ‘to police’

Wat hebben Facebook, de regering van Pakistan, het Openbaar Ministerie in Amsterdam en de Duitse minister van Justitie Heiko Maas met elkaar te maken? Nogal wat, blijkt uit recente nieuwsberichten. Facebook gaat volgens de BBC de Pakistaanse regering assisteren bij het opsporen van online content die ‘godslasterlijk’ is – omdat dat in Pakistaan “als een groot probleem wordt ervaren”. Terwijl Pakistan een land is waar een beschuldiging van blasfemie kan leiden tot de doodstraf. Heiko Maas heeft een wetsvoorstel naar de Bondsdag gestuurd waarmee hij socialemedianetwerken als Facebook wil dwingen onwelgevallige content – waaronder ‘defamation of religions…in a manner that is capable of disturbing the public peace’ –  te verwijderen.  Mensenrechtenorganisatie Article 19 geeft aan dat dit neerkomt op een wet tegen blasfemie. En het OM in Amsterdam, zo tekende  De Telegraaf op uit de mond van een enthousiaste Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee, pluist uitlatingen van columnisten, bloggers en sprekers  uit op ‘gevoelige inhoud’ over onderwerpen als islam en racisme.

Zomaar wat actuele voorbeelden van overheden die meningen en opinies in de gaten houden, via het verzamelen van tot de persoon herleidbare data, waarbij de gevolgen uitgesproken negatief kunnen zijn voor individuen. Heiko Maas heeft voor het opsporen van onwelgevallige content meer observatiemogelijkheden tot zijn beschikking dan Stasi-chef Erich Mielke in de DDR ooit heeft gehad. De Stasi moest nog bij mensen inbreken en microfoons plaatsen om er achter te komen wat ze dachten, Maas hoeft het straks alleen aan Facebook te vragen…

leesverder>>
tpo\coendejong

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s