Echt, regeren zonder PVV wordt blubber

by Joost Niemoller

Het eindverslag van informateur Schippers ligt er. (PDF)

We weten iets meer over hoe het mis ging.

Het begint al met een leugen:

De opdracht van de Tweede Kamer was inhoudelijk moeilijk. De winnaars van de verkiezingen en de grootste partij waren voor de informatie vooral bijeengebracht op basis van de verkiezingsuitslag, niet op basis van programmatische overeenkomsten.

Als de informatie op basis van de verkiezingsuitslag was begonnen, dan hadden de grootste partijen samen gebracht moeten worden. Maar de tweede partij, de PVV mocht niet meedoen. Niet op basis van inhoudelijke gronden, althans dat is nooit beweerd. Maar op basis van een persoonlijke afkeer van Rutte voor Wilders.

De PVV is bij deze formatie dus de grote afwezige, en die zet zijn stempel op de onderhandelingen. Want de twee partijen ‘op rechts’, VVD en CDA, zijn de directe concurrenten van de PVV, en willen met een komend kabinet de wind uit de zeilen nemen bij de PVV kiezers. Zo willen Rutte en Buma met de PVV regeren zonder met de PVV te regeren, en leggen daarmee een onmogelijke claim op GroenLinks en D66, die juist een kabinet willen dat het tegengestelde beoogt van wat de PVV wil: Meer globalisering, meer open grenzen, meer EU.

Het is dus meer dan een understatement dat de opdracht voor Schippers ‘inhoudelijk moeilijk’ is. Het is onmogelijk.

Net als in andere Europese landen valt de politiek uiteen in twee richtingen: een patriottische richting en een globalistische richting…

leesverder>>
joostniemoller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.