Door asielcrisis groeit aantal bijstandsontvangers

Het aantal bijstandsontvangers is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Het aantal personen met een bijstandsuitkering groeide vooral door de komst van asielzoekers en migranten.

bijstand-migratieachtergrond

De afgelopen jaren groeide het aantal bijstandsbewoners steevast. In 2016 kwamen er meer bijstandsontvangers bij dan in 2015: 18.000 mensen kwamen in de bijstand terecht, een toename van 4 procent. Eind december 2016 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 467.000 bijstandsgerechtigden in Nederland.

Flinke toename allochtonen in bijstand
In 2015 kwamen er 14.200 nieuwe bijstandsontvangers met een niet-westerse migratieachtergrond bij, in 2016 kwamen 20.200 allochtonen in de bijstand terecht. In 2015 waren 10.000 van de 15.000 bijstandsontvangers gevluchte Syriërs. Bij autochtonen en westerse allochtonen steeg het aantal niet. De helft van de nieuwe bijstandsontvangers bestond eind 2016 uit asielzoekers, blijkt uit de cijfers van het CBS.

allochtonen-in-bijstand-2016-cbs

Veel Nederlandse organisaties maken zich al langer zorgen over de werkloosheid onder asielzoekers. Vooral de taalbarrière is een groot probleem. Ook blijkt dat een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning in Nederlandse asielzoekerscentra werk weigert, omdat zij een deel van hun salaris moeten afstaan aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

leesverder>>
elsevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.