Hans Jansen: de Mohammedbiografie

In Memoriam Hans Jansen (17 november 1942 – 5 mei 2015)

Khaybar Khaybar ya Yahoed, Jaysh Muhammad sa-ya’oed, klinkt het in Amsterdam tijdens een anti-Israëlische demonstratie. Khaybar, Khaybar, o Joden, het leger van Mohammed zal terugkeren.

The Islamic Bible Islam is 14% Allah and 86% Mohammed

‘Het is twijfelachtig hoe vrolijk we van het gebruik van deze yell moeten worden’, schrijft Hans Jansen. Want wat is ‘Khaybar’?

Khaybar was een oase die in de zomer van 628 door Mohammed met een grote legermacht werd aangevallen. De inwoners van Khaybar waren Joden. Mohammed liet de meeste mannen van Khaybar zonder veel omhaal doden; het restant werd schatplichtig gemaakt. De vrouwen werden als buit onder de moslims verdeeld. Nu is de intentie van de yell meteen ook beter te begrijpen.

De Sira
Hoe weten we dit allemaal over Khaybar? De verhalen die over Mohammed na zijn dood werden verteld, werden opgetekend door ene Ibn Ishaq rond het jaar 750, ruim een eeuw later dan de gebeurtenissen die ze beschrijven. Ibn Ishaqs biografie, de Sira, is de oudste biografie van de profeet van de islam. Geen Mohammedbiograaf kan om Ibn Ishaq heen. Ofschoon de Sira op zichzelf niet ‘heilig’ is, zoals de Koran, geeft ze gedetailleerde informatie over Mohammeds leven, dat als vlekkeloos geldt, en dat elke moslim dus moet proberen zo goed mogelijk na te leven…

leesverder>>
verenoflood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.