‘Schrijnend dat terugkeerders in deel EU-landen niet worden vervolgd’

Een aantal Europese lidstaten moet meer doen om terugkeerders vast te zetten en te vervolgen. Als bepaalde landen nalatig blijven, heeft dat mogelijke gevolgen voor alle lidstaten in het Schengengebied.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt onderzocht voor de Raad van Europa welke acties landen ondernemen om ervoor te zorgen dat Syriëgangers die terug in eigen land zijn, worden vastgezet en vervolgd. In landen waar veel terugkeerders worden verwacht, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, gebeurt dat veel.

Andere landen zijn minder actief bezig met het vervolgen van terugkeerders. Een aantal landen heeft nog geen enkele Syriëganger vervolgd, zegt Omtzigt.

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een voorlopig vertrouwelijk rapport dat wordt gepresenteerd aan de Europese Commissie.

Re-integratie van jihadisten

Bepaalde lidstaten vinden re-integratie van terugkeerders belangrijker dan vervolging. ‘Nogal schrijnend,’ aldus het Kamerlid. ‘Er wordt nauwelijks hulp geboden aan slachtoffers, maar jihadisten gaan we wel laten re-integreren?’…

leesverder>>
elsevier\baukeschram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.