Vrijdaggebed (in Paradiso) voor eerst door vrouw geleid

Voor het eerst in Nederland wordt er een islamitisch vrijdaggebed geleid door een vrouw. Niet in een moskee, maar wel tijdens een speciale bijeenkomst in Paradiso.

Amina Wadud, een Amerikaanse islamitische theoloog die strijdt voor vrouwenrechten, spreekt het gebed vanmiddag uit. Dat schrijft Trouw vandaag. Dat Wadud niet bidt in een moskee, is niet vrijwillig. Geen enkele moskee staat namelijk toe dat een vrouw het gebed leidt, zeggen de drie moskeekoepels Contactorgaan Moslims en Overheid, Raad voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland en Diyanet.

Geen vrouwelijke imams
Wadud komt naar Nederland op uitnodiging van opiniemaker Hasna El Maroudi, die ook een interview met haar doet. In Nederland zijn nog geen vrouwelijke imams…

readmore>>
at5

 

 

Trouw;

Eigenlijk kan het niet. Toch leidt vanmiddag in Nederland een vrouw in het openbaar het islamitische vrijdagmiddaggebed. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een vrouw die taak op zich neemt. Traditioneel is deze aan mannen voor­behouden.

Amina Wadud, een Amerikaanse islamitische theoloog die strijdt voor vrouwenrechten, spreekt het gebed vanmiddag uit in de Amsterdamse concertzaal Paradiso. Wadud is hier op uitnodiging van de Nederlandse opiniemaakster Hasna El Maroudi die haar ook interviewt. Islamoloog en feministe Anne Dijk noemt Waduds gebed een ‘heel groot moment’. “Vooral het publiekelijke karakter maakt dit een bijzonder statement. In kleine, besloten kringen van progressieve moslims onderling gaat wel eens een vrouw voor in gebed. En van een LHBT-beweging en een spirituele organisatie weet ik dat ze vrouwelijke imams hebben. Maar die willen niet bekend worden, uit angst voor bedreigingen.” Daarom is het zo belangrijk dat dit gebeurt, zegt Dijk. “De organisatoren zijn niet meer bang om het gewoon te doen.”

Dat Wadud niet in een godshuis bidt maar uitwijkt naar een concertzaal, is niet geheel vrijwillig. Geen enkele Nederlandse moskee staat het toe dat een vrouw het gebed leidt, zeggen de drie moskeekoepels Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), Raad voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) en de Nederlandse afdeling van Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor religieuze zaken…

readmore>>
trouw\marijevanbeek

Nou, met zo’n muts die het haatboek reciteert, worden die islamitische haatverzen  er een stuk vriendelijker op UGH. Overigens heeft ze een haram rechterneusgat met dat stuk ijzer erin, hopelijk knijpt die pedoprofeet Mo een oogje dicht.

Also published on Fenixx.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.