Tilburg spoort frauderende Turkse bijstandstrekkers op; Is racisme

De Profiling Award 2017 gaat op de valreep niet naar Almelo maar naar de gemeente Tilburg. Daar had men het vermoeden dat nogal wat bijstandsgerechtigden met een niet-westerse afkomst verzwegen vermogen in het land van herkomst hebben.

En geen BelgenDus startte in 2013 het project ‘Vermogen in het buitenland’. Al gauw wezen indicatoren uit dat het gesjoemel onder Turken wel eens hoog zou kunnen zijn en bovendien verliep de samenwerking met een onderzoeksbureau in Turkije soepel. Dus selecteerde men omwille van een pilot negen Turken en alle negen bleken verzwegen panden in Turkije te hebben, derhalve over vermogen te beschikken en dus onterecht bijstand te hebben getrokken.

Tegelijkertijd is onderzoek gedaan naar Marokkanen, maar die verzwijgen niets. Dus besloot Tilburg zich te geheel en al te concentreren op de Turken. Naar verwachting zou men nog eens 50 bijstandstrekkers door kunnen strepen en daarmee lag een jaarlijkse besparing van €1 miljoen in het verschiet, plus de opbrengsten van het terugvorderen van onterecht uitgekeerde bijstand.

Een mevrouw met een geheim Turks huis ter waarde van €25.000 kreeg in dat kader een rekening van €145.350,95 gepresenteerd en die stapte daarop naar de rechter. Volgens haar was dit namelijk een overduidelijk gevalletje van discriminatie en de rechter is het daar vandaag mee eens…

leesverder>>
daskapital

Gerelateerd; tpo>>


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.