Duitse mediamagnaat Mathias Döpfner: ‘We zien de voorbodes van onderwerping’, Opmerkelijke toespraak bij landelijke media-bijeenkomst in Stuttgart roept op tot kritische journalistiek en mondig burgerschap

Gisteren sprak ‘de Ruport Murdoch’ van Duitsland, Mathias Döpfner – president van de Duitse vereniging van krantenuitgevers (BDZV) en winnaar van vele journalistieke prijzen, voor een volle zaal in Stuttgart over de kwaliteit van de journalistiek en de uitdagingen van deze tijd.

Het werd een bijna on-Duits vlammend betoog over het gevaar van onderwerping aan islam en autocratische overheden. Een beetje laat komt de oproep wel.

“De democratieën worden wereldwijd verzwakt. Radicale minderheden dicteren het discours. Er kan maar een antwoord zijn op de uitdagingen van deze tijd: kritische journalistiek. (…) De tijden zijn ernstig, het gaat om veel. Alleen als we vechtlustig zijn en zelfverzekerd, kunnen we winnen.”

“Ik heb maar een boodschap: vecht voor de toekomst van vrije samenlevingen met kritische journalistiek.

Hier noem ik zomaar drie weken uit de afgelopen zomer. Eind juli steekt Ahmad A, een Palestijn, een 50-jarige man neer in een Edeka supermarkt in Hamburg. Zeven anderen raakten zwaargewond. Op 9 augustus overrijdt Hamou Benlatrèche, een 36-jarige Algerijn, zes soldaten in de stad Levallois-Perret bij Parijs. Drie dagen daarvoor probeerde een islamist mensen neer te steken met een mes voor de Eiffeltoren. Op 18 augustus doodt een jonge man genaamd Abderrahman Mechkah twee mensen in de Finse stad Turku. Eén dag eerder doden twaalf terroristen 13 mensen in Barcelona. Op vrijdag ontplofte een bom in de metro in Londen. En in Parijs viel een moordenaar met een mes soldaten aan die door de Franse hoofdstad patrouilleerden.”…

leesverder>>
tpo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.