Armoede in Duitsland: ‘Ik kan alleen nog bezuinigen op eten’

Volgens velen is het een onderbelicht thema in de Duitse verkiezingsstrijd: armoede onder ouderen. Economisch gaat het Duitsland flink voor de wind maar daar plukt niet iedereen de vruchten van. Veel ouderen kunnen met moeite rondkomen en in de toekomst kan de Altersarmut nog een veel groter probleem worden.

In 2015 leefden er zo’n 5,7 miljoen ouderen onder de armoedegrens. In 2010 waren dit er nog 4,9 miljoen. Door de toenemende vergrijzing is de verwachting dat in 2022 een vijfde van alle Duitsers van boven de 55 jaar in armoede zal leven. Deze mensen moeten zien rond te komen van minder dan 958 euro per maand.

Bij de voedselbank in de Berlijnse wijk Köpenick… /”Eerst waren de verhouding van werklozen en ouderen gelijk, nu zijn het duidelijk meer ouderen. Het zijn voornamelijk mensen uit de DDR die na de val van de muur geen fatsoenlijk werk konden vinden.”

Maar niet alleen, vult een andere vrijwilligster aan. “Duitsland heeft pas sinds twee jaar een minimumloon. Veel mensen hebben hun hele leven voor 3 à 4 euro per uur gewerkt. Dan blijft er natuurlijk niet veel over.”…

leesverder>>
nos

  • Altersarmut im Wahlkampf Man fühlt sich verarscht Rentnerin liest Merkel und Schulz nach TV-Duell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.