Wikileaks onthult CIA-spionage: zelfs uw Samsung-tv wordt afgeluisterd

De CIA zou al jaren kwetsbaarheden in Windows, iOS, Android en Linux geheim houden om zelf te misbruiken. Ook andere virussen en tools om met smart-tv’s woonkamers af te luisteren behoren tot het geheime wapenarsenaal.

Onder de naam ‘Vault 7‘ pakt klokkenluiderssite Wikileaks uit met 7818 documenten (plus 943 bijlagen) over de cyberwapens die de Amerikaanse inlichtingendienst in de lade heeft liggen. Het gaat om duizenden trojans, virussen, malware en andere tools die voor zo’n vijfduizend medewerkers beschikbaar zijn.

Wikileaks, niet schuw voor enige vorm van dramatiek, doopt de huidige release ‘Year Zero’, waarmee het doet uitschijnen dat er in de toekomst nog meer informatie zal volgen. Het kreeg de documenten naar eigen zeggen van mensen binnenin de CIA die zo een publiek debat op gang willen brengen over het gebruik van cyberwapens.

Android: 24 Zero day lekken

De wapenkast van de Amerikaanse overheidsdienst is aanzienlijk. Zo bewaart het 24 zero day lekken voor Android. Zero days zijn onontdekte lekken. Die zijn bijzonder interessant omdat ze in principe ongemerkt kunnen opereren gezien er nog geen patch voor wordt ontwikkeld.

Ook voor Windows zijn er meerdere lekken waarmee zowel lokaal als vanop afstand kan worden ingebroken in een pc. Maar ook de beveiliging van iOS zou te omzeilen zijn door de dienst. Voor smartphones komt het er op neer dat van de populairste modellen de locatie, verzonden berichten, de microfoon en de camera kunnen worden afgeluisterd.

Een andere tool is het platform HIVE waarmee zowel Windows, OS X, Solaris, Linux en MikroTik (routersystemen) kunnen worden misbruikt. In de collectie zit ook het virus met de naam Hammer Drill. Dat zou via optische schijven (cd’s, dvd’s…) computers kunnen besmetten die niet met het internet verbonden zijn.

Samsung smart TV

De opmerkelijkste naam uit het lijstje is echter Weeping Angel, een programma waarmee smart tv’s worden aangevallen. Wikileaks noemt hier expliciet de smart tv’s van Samsung, al lijkt dat niet het enige getroffen merk. Zo zou de CIA samen met het Britse MI5/BTSS een hack hebben ontwikkeld om de tv in een valse uit-modus te zetten. In die modus blijft het toestel echter afluisteren en die gesprekken worden doorgestuurd naar verborgen CIA-servers.

Wikileaks specificeert…

verderlezen>>
knack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.