Arameeërs vrezen vernietiging laatste sporen in Turkije

De confiscatie van Aramese eigendommen in Turkije maakt Arameeërs in Nederland wanhopig over de toekomst van hun volk.

Het bericht dat het Turkse regime in de provincie Mardin in het zuidoosten van Turkije op grote schaal Aramese eigendommen confisqueert en ruim vijftig kerken en kloosters met bijbehorende grond overdraagt aan het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft voor woedende reacties gezorgd.

‘De afgelopen tien jaar is de situatie van Arameeërs in Turkije van slecht naar slechter gegaan. Hoewel ik een optimistisch mens ben, vrees ik dat het de komende jaren ook niet beter gaat worden’, zegt de voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Aziz Beth Aho.

Gerelateerde afbeeldingEr wonen ongeveer vijfentwintig duizend Arameeërs in Turkije, de gemeenschap was ooit veel groter. ‘Arameeërs hebben in de loop der eeuwen veel ellende meegemaakt en daar lijkt geen eind aan te komen. Het lijkt alsof de genocide nog niet is beëindigd’, vertelt hij. ‘Genocide is niet alleen het vermoorden van mensen, we hebben nu te maken met een culturele genocide.

Wat IS in Irak en Syrië doet, doet Turkije nu in Tur Abdin. Door het plunderen van erfgoed in Hasankeyf (Aramees: Hesno d-Kifo) bijvoorbeeld of het onteigenen van kerken en gebouwen.’ Tur Abdin is een heuvelachtige regio in het zuidoosten van Turkije met grote historische, religieuze en culturele waarde voor Arameeërs…

leesverder>>
dekanttekening

Gerelateerd; aramnahrin>>

  • Paneldebat over de positie van Arameeërs in Turkije, Syrië en Irak
  • Onderdrukking van Arameeërs in Turkije
  • De vergeten genocide op Arameeërs
  • De vervolging van de Arameeërs
  • Arameeërs – Aramaic Maronites

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.