De nieuwe repressie

De bijeenkomst die het Forum voor Democratie maandag in Dordrecht had gepland is zonder problemen verlopen. Op een nieuwe locatie.

Maar de eigenaar van de oorspronkelijke locatie werd zodanig onder druk gezet dat hij het evenement in zijn zaak niet faciliteren wilde. Daarmee hebben de mensen die de politie in Dordrecht zó zenuwachtig maakten dat zij adviseerde tot afgelasting hun punt wel degelijk binnen gehaald. Dreigementen werken dus.

De NOS had er vanmorgen een artikel over dat het in een ietwat ander perspectief zette, namelijk dat het algemene recht van politieke vergadering het moeilijk heeft. De overige voorbeelden naast dat van het FvD waren een bijeenkomst van de AKP in Leerdam, en de rel rond de Eritrese hoogwaardigheidsbekleder die de lokale jeugdafdeling van zijn partij wilde toespreken. In alle gevallen werd er een beroep gedaan op de handhaving van de openbare orde om het evenement niet door te laten gaan.

Zijn die zaken vergelijkbaar? Niet helemaal. Het FvD verhuisde naar een andere, minstens even openbare locatie, en had geen last. Het AKP-verhaal had een andere achtergrond, gedeeltelijk meer solide. Het verhaal van de Eritrese bijeenkomst bleek in de praktijk inderdaad rellen op te leveren. De gebeurtenissen gaven de burgemeester van Veldhoven volledig gelijk.

Een vervelend element is dat de moeilijkheden in Veldhoven een gevolg waren van geïmporteerde moeilijkheden. Dat er hier binnen een grote gemeenschap moeilijkheden ontstaan met medestanders van een dictatoriaal regime dat een ander deel van van die gemeenschap ontvlucht is, duidt op een zeer slechte manier van selecteren van ‘vluchtelingen. Daarop is afgelopen weekend al door meerdere mensen gewezen, maar op politiek niveau lijkt men er voor weg te duiken. Begrijpelijk, want een moeilijk probleem, maar wel een van eigen maaksel…

leesverder>>
verenoflood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.