MOAB: the Massive Ordnance Air Blast

In de volksmond wordt deze zwaarste niet-nucleaire MOAB-bom ook wel de “Mother Of All Bombs” genoemd.

Persoonlijk dacht ik dat MOAB stond voor “Mutilation Of Arab Bastards” maar ik heb inmiddels begrepen dat dit niet klopt.

De technische benaming is overigens GBU-43/B. Het apparaat is bijna 10 meter lang met een doornede van ongeveer één meter en weegt bruto 21.000 pond. De bom is ontwikkeld tijdens de oorlog met Irak en was tot nu toe nimmer gebruikt.

Hoe dan ook, het is een dure hobby om er mee te spelen want ze kosten zo’n 16 miljoen dollar per stuk. Maar dan heb je ook iets want met deze high & wide-impact bom is ieder binnen één mijl “omver” geblazen, morsdood.

De Amerikanen hebben er twintig van laten maken, begrijpelijk dat ze willen dat de NAVO landen hun 2% norm nakomen en dus gaan betalen…

Van de week hebben de Amerikanen één van deze MOAB’s laten vallen in het Achin district van Afghanistan’s Nangarhar provincie, dat grenst aan het noord-westen van Pakistan. De bom explodeert vlak boven de grond en is uitermate geschikt om mensen die zich verschuilen in tunnels uit te schakelen door de creatie van overdruk waarbij de tunnels vernietigd worden.

  • US Drops a MOAB (Mother of All Bombs) in Afghanistan

Also published on Fenixx.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.