Duitsers betalen hoge prijs voor Merkels ‘Wir schaffen das’

Voor kiezers is de vluchtelingenpolitiek hét thema van de Duitse Bondsdagverkiezingen die komende zondag worden beslist. Ondanks haar controversiële maar aangescherpte ‘welkomstpolitiek’ zal Angela Merkel het ‘schaffen’ om als kanselier een vierde termijn zeker stellen.

Angela Merkel bezocht tijdens haar verkiezingscampagne deze maand ook vluchtelingen in de Berlijnse wijk Spandau.Maar het onderwerp blijft de politieke agenda domineren.

De komst van 1,5 miljoen asielzoekers sinds 2014 polariseert de Duitse samenleving. De economische integratie van de vluchtelingen verloopt verre van rimpelloos. Toen Merkel zomer 2015 kwam met haar mantra ‘Wir schaffen das’ onderstreepte ze het ‘absorptievermogen’ van de Duitse arbeidsmarkt. Maar nog geen 15% van de vluchtelingen heeft werk.

Gastarbeiders

Gerelateerde afbeeldingTwee jaar geleden klonk het bedrijfsleven ook nog optimistisch… /Maar volgens Aydan Özoğuz, de hoogste ambtenaar voor migratie, vluchtelingen en integratie, zal twee derde van de nieuwkomers over vijf jaar nog werkloos zijn…

/Voor de overheid rijzen de kosten van de opname van vluchtelingen de pan uit. Economische denktanks rekenen met een kostenpost van tussen de €20 mrd en €50 mrd per jaar. In 2015 ging het volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) om €16 mrd oftewel 0,5% van Duitslands bbp. In 2016 betrof het €21,7 mrd. Dit jaar is een zelfde bedrag begroot. Voor de vluchtelingen zijn alleen voor scholen en beroepsonderwijs al 25.000 nieuwe docenten nodig…

leesverder>>
fd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.