Geef geen ruimte aan shariarecht in Nederland, ook niet een beetje

‘Shariarecht is per definitie niet democratisch, hoofdgedachte in strijd met mensenrechten’

Westerse democratische rechtsstaten worden sinds de migratiebewegingen van de jaren tachtig vorige eeuw geconfronteerd met de vraag hoe men tegemoet kan komen aan de soms andere waarden en normen van de “nieuwe Nederlanders”. Geen handen schudden. Is dat aanvaardbaar? Onverdoofd ritueel slachten, bespreekbaar? Moeten we “niet moeilijk doen” over polygamie? Zou een “welwillend meedenken” niet de beste benadering zijn bij meisjesbesnijdenis, de eenzijdige ontbinding van het huwelijk (door de man)? 

Er zijn voorbeelden genoeg. Maar een hele grote overkoepelende vraag is of, en in hoeverre, men ruimte moet geven aan recht dat niet door de Nederlandse democratisch gecontroleerde wetgever is gemaakt om de verhoudingen te regelen tussen de mensen die zich in de Nederlandse rechtsorde bevinden.

Naar mijn idee moeten we dat niet doen.

Wezen van democratie

Waarom niet? De reden is dat geen enkele zichzelf respecterende democratie het zich kan veroorloven recht toe te passen dat niet is gemaakt door de Nederlandse wetgever. En daar zijn we dan al aangekomen bij het punt waarom de sharia geen toepassing kan vinden in Nederland. De sharia is namelijk “heilig” of “goddelijk” recht.

In een democratie wordt recht gemaakt als product van samenwerking van regering en Staten-Generaal. Dat waarborgt het democratisch karakter van dat recht. Wij kiezen volksvertegenwoordigers, op basis daarvan wordt een regering gevormd en die maken samen de wetten. Dat garandeert dat we dus niet worden onderworpen aan regels die we niet zelf kiezen, maar alleen aan “onszelf”. Dat is het wezen van democratie.

Ondemocratisch en onaanvaardbaar

Maar met heilig recht ligt dat anders. Dat is afgeleid uit heilige boeken. Het wordt geïnterpreteerd door niet democratisch gecontroleerde schriftgeleerden…

leesverder>>
tpo_paulcliteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.