“Het kalifaat zal er komen, het is onze belofte aan Allah”

Teruggekeerde Syriëstrijder geeft controversieel interview: “Ik ben geen Belg, ik ben een moslim”

De teruggekeerde Syriëstrijder Michael ‘Younes’ Delefortrie heeft nog eens van zich laten horen. De 28-jarige Antwerpenaar ging in gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN voor de documentaire ‘ISIS: Behind The Mask’.

Michael ‘Younnes’ Delefortrie trok in december 2013 richting Syrië. Hij is een voormalig kopstuk van Sharia4Belgium. “Ik ben vertrokken wegens de criminele propaganda tegen moslims in België’, zei hij toen. “Ik ben niet geronseld. Iedereen is hier uit overtuiging. We doen dit voor de goede zaak. We willen de islamitische staat hier stabiliseren. We leven allemaal heel sober, zoals op het platteland.”

Hij keerder echter gedes­illusioneerd terug naar België en werd veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf. Delefortrie, die nu een bakkerij uitbaat in ­Antwerpen, schreef nadien een boek over zijn bekering, tijd in Syrië en terugkeer. Wat hem een interview in ‘De Afspraak’ op Canvas opleverde, welk na een storm van kritiek offline werd gehaald door de VRT.

Nu zit hij dus in een nieuwe documentaire van CNN, ‘ISIS: Behind The Mask’, die op 31 maart uitgezonden wordt op CNN International. Journaliste Clarissa Ward sprak met Delefortrie. “Ik ben geen Belg, ik ben een moslim”, zegt hij. “Elke moslim ter wereld, met een baard van één centimeter of één meter, moet in het kalifaat geloven.”

Een AK-47 kopen

“Ik ben al jaren bezig met radicalisering en terrorisme”, aldus Ward, die ook wil tonen wat met Syriëstrijders gebeurt als ze naar huis terugkeren. “Spreken met Younnes geeft je een kader omtrent de mentaliteit van Westerse jihadi’s en de complexiteiten en tegenstrijdigheden waarmee ze worstelen”…

readmore>>
nieuwsblad
Also published on Fenixx.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s