Begrijp de Islam; Het verhaal van Mohammed (Hoofdstuk 24 – Mediainvloed)

24. Mediainvloed

Eerdere hoofdstukken gingen over islamitische invloed in regeringen en universiteiten. In dit hoofdstuk zullen we kijken naar manieren waarop het de media kan beïnvloeden.

Geld
Rupert Murdock’s News Corporation is een van de grootste mediabedrijven ter wereld. Een Saoedische prins bezit een belang van 7% in het bedrijf ter waarde van ongeveer US $ 3 miljard [Source, Wikipedia]. In november 2005 stierven twee moslimjongeren aan een elektrocutie terwijl ze na een misdaad van de politie renden. Moslims in heel Frankrijk kwamen nacht en nacht in opstand tegen auto’s en gebouwen. Een Britse krant meldde het volgende [The Guardian, 12/12/2005]:

Prins Alwaleed bin Talal bin Abdul aziz Al-Saud vertelde op een conferentie in Dubai dat hij de heer Murdoch had gebeld nadat hij op het nieuwskanaal een e-mail had gezien die de ongeregeldheden omschreef als ‘moslimrellen’.
“Ik nam de telefoon op en belde Murdoch en zei dat ik niet als een aandeelhouder sprak, maar als een kijker van Fox. Ik zei dat dit geen moslimrellen zijn, het zijn rellen”, citeerde het tijdschrift Campaign Middle East de prins als volgt: .
“Hij onderzocht de zaak en belde Fox en binnen een half uur veranderde het van ‘moslimoproeren’ in ‘burgeropstanden’.”

Intimidatie
Tenzij je de laatste jaren op Mars hebt gewoond, herinner je je waarschijnlijk de Deense cartoonaffaire. Een Deense krant besloot een (zeer belangrijk) punt te maken over de erosie van de vrijheid van meningsuiting.

Om dit te doen runden ze een reeks cartoons die de draak sloten met de islam en Mohammed. Hoewel het antwoord in eerste instantie was gedempt, toerde een imam, aan wie de Deen het burgerschap vriendelijk had verleend, door het Midden-Oosten om haat tegen Denemarken en alle dingen die Deens waren op te wekken. De resulterende rellen, geweld en economische aanvallen hebben naar schatting het Deense volk ongeveer US $ 170 miljoen gekost.

Dingen kalmeerden na een kruiperige verontschuldiging door de krant en de Deense regering. De cartoonisten hebben zich sindsdien aangesloten bij het groeiende aantal journalisten dat 24/7 bescherming van moslims nodig heeft. Het is duidelijk dat voordat een nieuwsartikel de islam bekritiseert (of zelfs de waarheid over verklaart), ze de waarschijnlijke gevolgen zullen overwegen.

Onderwijs
Journalisten die zich bezighouden met islam / zaken in het Midden-Oosten zijn meestal specialisten die aan de universiteit Midden-Oostenstudies hebben gedaan. De overgrote meerderheid van deze afdelingen lijkt te worden gefinancierd door petro-dollars uit het Midden-Oosten (zie Verhaal van Mohammed deel 21).

Regering
In theorie geloven we in een vrije pers. In de praktijk zal de overheid echter altijd een zekere invloed uitoefenen op de pers door een combinatie van bedreigingen, beloningen en gunsten. Je zou verwachten dat de islam haar invloed op overheden zou gebruiken om druk uit te oefenen op de media.

Dit lijkt met name waarschijnlijk voor semioverheidsomroeporganisaties zoals de BBC, wiens Arabische dienst kritiek ondervond vanwege haar pro-jihadistische opstelling. Veel mensen geloven dat de media grotendeels in handen zijn van de Joden en dat ze zwaar pro joods zijn. Als dat het geval zou zijn, zou je verwachten dat er genoeg programma’s of nieuwsartikelen te zien waren die kritiek hadden op de islam.

Met een zekere mate van controle over de regering, media en universiteiten kan de islam zijn invloed verspreiden via de meeste andere instellingen in onze samenleving. Voor de hand liggende voorbeelden zijn scholen (regering geleid door universitair opgeleide leraren), politie (door de overheid bestuurde), boekuitgevers (zoals de media hierboven), de rechterlijke macht (overheidsrun, universitair onderwijs), gemeenteraden (moslimstemmen) enz. Hopelijk door nu kun je begrijpen waarom je nog nooit het verhaal van Mohammed’s leven en de betekenis ervan voor de moderne samenleving hebt gehoord.